Cultuur en tradities: Nederland

Cultuur en tradities: Nederland

Er zijn vele verschillende culturen en tradities binnen ons continent. Om iets meer te weten te komen over elkaars cultuur en tradities staat in elke nieuwsbrief een rubriek over een aantal typische gebruiken en tradities van verschillende culturen. We beginnen met: Nederland.

Waarom moeilijk doen als het samen kan?

En daar ben je dan, eindelijk na een lange reis… Vaak kom je alleen, zonder familie, zonder vrienden en is alles nieuw. Je huis, huisgenoten, werk, collega’s en leefomgeving, en je hebt niets meer bij je dan wat bezittingen in een tas of koffer(s).

De landen waar onze roots liggen, behoren allemaal tot de Europese Unie. Je zou dus denken dat er weinig verschillen zijn, maar het motto van de Europese Unie is niet voor niets: In verscheidenheid verenigd. Er zijn vele verschillende culturen, talen en tradities binnen ons continent. We kunnen hier stug aan vast blijven houden, maar is het niet veel leuker en interessanter om iets meer te weten te komen over elkaars cultuur en tradities?

Wij vinden van wel! Daarom maken wij elke nieuwsbrief een rubriek over een aantal typische gebruiken en tradities van verschillende culturen. Deze keer beginnen we met een aantal bijzonderheden uit Nederland.

Bijzonder geluid

Elke eerste maandag van de maand - om precies twaalf uur (12:00 PM) - gebeurt er in heel Nederland iets waar je geen idee van hebt wat je overkomt als je dit voor het eerst mee maakt: Het luchtalarm. Geen paniek, het is alleen een oefening.
De sirenes worden getest om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of noodsituatie.

Gaat de sirene af op een ander moment dan de eerste maandag van de maand om twaalf uur? Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en zet radio of tv aan op de regionale zender. Je wordt vervolgens bijgepraat over wat er aan de hand is.

Kaaskoppen

Echt Hollands is een boterham met kaas. Nederlanders worden daarom ook niet voor niets ‘Kaaskoppen’ genoemd. 97% van de Nederlanders eet wel eens kaas en 40% van deze groep eet zelfs dagelijks kaas. De kans dat je in de kantine een collega treft met een boterhammetje met kaas is dus erg groot.


In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde het eten van de boterham met kaas zich tot een standaard ochtendritueel in heel Nederland. Inmiddels hebben Nederlanders kaas verwerkt in het ontbijt, lunch, als snack én avondeten. Het is echt een onderdeel van de Nederlandse eetcultuur en staat om deze reden ook op de lijst van immaterieel erfgoed.

Het leven is mooier op de fiets

Waar je ook bent in Nederland, overal zie je fietsen. Er zijn dan ook 22,9 miljoen fietsen in Nederland, en dat terwijl Nederland maar 17,28 miljoen inwoners heeft.


De fiets is ooit uitgevonden om het voortbewegen te vergemakkelijken. Inmiddels weten we dat fietsen niet alleen een makkelijke en snelle manier is om van A naar B te reizen, maar ook heel gezond voor je is! Het zorgt voor vetverbranding, vermindert stress, verbetert de bloeddoorstroming, is goed voor de conditie en zorgt voor spieropbouw en een betere nachtrust. Daarnaast kun je er brandstofkosten of kosten voor het openbaar vervoer mee besparen, en ben je ook nog eens heel milieuverantwoord bezig. Fietsen kost dus geen brandstof, maar ook de productie van een fiets kost veel minder energie dan die van een auto (denk aan motorolie en de accu). Ook brengt fietsen je rust. Door in de buitenlucht te fietsen, geef je jouw lichaam en geest de kans om te ontspannen. Daardoor komt endorfine vrij. Dit is bij uitstek hét gelukshormoon.
 

Heb je nog nooit gefietst en heeft dit bericht je interesse gewekt? Of je nu 7 of 70 jaar bent, iedereen kan het leren! Er zijn in Nederland tal van fietsscholen die zowel kinderen als volwassenen leren fietsen.